És a cím alapján pontosan olyan koktélra lehet gondolni, mint az összes többi (alkoholos és nem alkoholos italok rázva, keverve, mixelve, és stílusosan odaillő pohárban díszítőelemekkel felszolgálva). Ezen cikk ennek a koktélnak a receptjét hivatott feltárni.
Hogyan is jutottam eme remek recept birtokába? Én büszkén vallom, hogy falun nőttem fel. Manapság községnek hívják, de akkor is falu. A gyönyörű Alföldön (Petőfi rulez!). Gyerekkorom óta tapasztalom, hogy hogyan is indul a falusi kétkezi munkások napja. Minden napja. Minden reggel jó munkásemberek áradata indul munkába. Ki 4-kor, ki 6-kor. Parasztgazdák, vízvezeték-szerelők, fuvarosok, gyári dolgozók (a szomszédos városba). És ez a lüktető emberáradat néhány csomóponton - egy rövid ideig - elidőzve, áthaladva indul csak igazán munkába.
Ezek a csomópontok igazi kulturális gócpontok a falu testében. A szocializálódás színhelyei. A városi színházak falusi megfelelői, ahol az emberek látnak bánatot, örömöt, könnyeket és röhögést. És ezek a Kocsmák. Nem “pub”-ok, nem tavernák, nem “drink” bárok, hanem Kocsmák. Városon “késdobálónak” hívnák őket, de falun a minőségi szórakozás netovábbjai. A legszakadtabb kocsma is vonzza, hívogatja új- és törzsvendégeit nap mint nap. És a munkások áradata ezeken keresztül jut el csak a munkavégzés helyszínére.
A statisztika kedvéért kb 3000 főre jut 13 ilyen létesítmény. Ebből a házunk 200 méteres körzetében 4 található. Hát így tapasztalhattam meg már gyerekfejjel milyen is egy kocsma. Akkor még nem sörözni jártunk át a haverokkal. Vettük a ropit, az import csokit. Ittuk a kólát. De közben láttunk és figyeltünk. És tanultunk.
Így tanultam meg ezt a titkos receptet. Ez a koktél változtatja át az életunt, kedvetlen, még alvó munkásembereket, lelkes, viruló, vidám Dolgozókká. És ez nem a kávé.
Következzen hát az alaprecept (bizony vannak koktél-változatok, kinek-kinek szája íze szerint). Hozzávalók: Kőbányai, kommersz vegyes pálinka. Elkészítés: egy üveg Kőbányai hagyományos söröspohárral, saját kezűleg kitöltve, apránként fogyasztva, a fogyasztás ideje alatt pedig szabadon választott időben kettő darab pult alól előkerült, üvegből töltött “vegyigyümi” egy kortyra történő szervezetbe történő bedobása kétes tisztaságú felespohárból. A különböző koktél-változatok az alapanyagban különböznek. Pénztárca és ízlés szerint. Ilyen változatok például a Soproni-körte-szilva, Borsodi-vegyes-barack, stb. A kombinációk száma közel végtelen.
És kicsiny falunkban - de nem csak ott, hanem az egész környéken - annyira elharapódzott a kultúra, a koktélozgatás reggelente, hogy a szomszédos város összes közép- és nagyvállalata (minden nemű és méretű gyár) bevezette a munkakezdéskor történő szondáztatást…
Ennek ellenére javaslom a koktélozgatás céges szintű bevezetését! Hát nem jobb dolog csupa vidám arcot látni az ember munkahelyén :D ?